Thermische printers

Hoe werkt een thermische printer?

Een thermische printer maakt gebruik van warmte om de afbeelding op het papier te zetten. Er zijn twee verschillende methoden die hiervoor worden gebruikt :

 • Methode 1: Het inktlint of thermal transfer
  De eerste methode die wordt gebruikt in thermische printers maakt gebruik van een inktlint. Een verhitte roller drukt op de juiste punten tegen een inktlint dat gevuld is met een dikke, plakkerige wasachtige inkt. Door de hitte zal de inkt smelten en kan het zich vermengen met het papier. Dit wordt gedaan door het papier door twee platen te rollen die het papier strak persen. Vervolgens krijg je een mooi egaal oppervlak waar de inkt op achtergelaten kan worden. Het voordeel van deze methode is dat het in kleur kan printen met verschillende soorten inktlinten.
 • Methode 2: Hittegevoelig of thermische papier
  De tweede methode die wordt gebruikt in thermische printers maakt gebruik van hittegevoelig of thermisch papier. Dit is de oudere methode van het thermisch printen. Het papier bestaat uit drie lagen: een normale papierlaag, een basislaag die de afdruk op het papier overdraagt en een chemische hittegevoelige laag op het oppervlak. Het papier wordt op een rol strak door de printer heen getrokken langs een cilinder die op de juiste locaties is verwarmd. Deze hitte wordt overgedragen op de bovenste, chemische, laag van het papier. Deze laag wordt zo warm dat het, via de basislaag, een zwarte, verbrande afdruk achterlaat op het papier. Het papier is zo gevoelig voor de hitte dat het apparaat niet te warm hoeft te worden 
  waardoor de hitte niet doorlekt naar de verkeerde locaties op het papier.

Wat zijn de voordelen van thermische printers?

Thermische printers hebben enkele voordelen ten opzichte van traditionele printers, zoals laser- en inkjetprinters. Hieronder hebben we enkele voordelen van thermische printers voor je op een rij gezet :

 1. Weinig onderhoud nodig. Thermische printers hebben minder onderhoud nodig dan andere soorten printers. Dit komt omdat deze printers geen inkt of toner gebruiken. Je hoeft alleen maar het papier aan te vullen en af en toe de printerkop schoon te maken.
 2. Hoge printsnelheid. Thermische printers zijn in staat om snel te printen. Dit komt doordat de printer alleen hitte gebruikt om de afdruk te maken en niet hoeft te wachten op inkt of toner die opdroogt. Dit maakt thermische printers ideaal voor situaties waarin snelheid belangrijk is, zoals het printen van bonnen in een winkel.
 3. Goedkoop in gebruik. Thermische printers zijn goedkoop in gebruik. Dit komt doordat ze geen inkt of toner gebruiken, maar alleen papier. Dit maakt thermische printers ideaal voor situaties waarin veel geprint moet worden, zoals het printen van bonnen of verzendlabels.
 4. Minder belastend voor het milieu Thermische printers zijn minder belastend voor het milieu dan traditionele printers. Dit komt doordat thermische printers geen inkt of toner gebruiken, wat bij traditionele printers vaak wel het geval is. Dit maakt thermische printers een duurzamer alternatief voor het printen van bonnen en labels.
 5. Compact formaat. Thermische printers zijn vaak klein en compact van formaat. Dit maakt ze ideaal voor situaties waarin weinig ruimte beschikbaar is, zoals op een toonbank in een winkel. Hierdoor zijn ze makkelijk te plaatsen en nemen ze weinig ruimte in beslag.

Wat zijn de nadelen van thermische printers?

Hoewel thermische printers enkele voordelen hebben, zijn er ook enkele nadelen verbonden aan het gebruik van deze printers. Hieronder hebben we enkele nadelen van thermische printers voor je op een rij gezet.

 1. Geen permanente afdrukken. Thermische prints zijn niet permanent. Dit komt doordat de hittegevoelige laag van het papier na verloop van tijd kan vervagen. Hierdoor zijn thermische printers minder geschikt voor het printen van documenten die lang bewaard moeten blijven.
 2. Gevoelig voor warmte en licht. Thermisch papier is gevoelig voor warmte en licht. Hierdoor kan de afdruk vervagen of zelfs helemaal verdwijnen als het papier wordt blootgesteld aan warmte of licht. Dit maakt thermische printers minder geschikt voor situaties waarin de prints lang bewaard moeten blijven.
 3. Alleen geschikt voor thermisch papier. Thermische printers zijn alleen geschikt voor speciaal thermisch papier. Dit papier is duurder dan gewoon papier en kan niet gebruikt worden in andere soorten printers. Hierdoor zijn de kosten per afdruk hoger dan bij traditionele printers.
 4. Beperkt in kleurgebruik. Thermische printers zijn beperkt in het gebruik van kleur

Welke merken produceren thermische printers?

Thermische printers zijn onmisbaar in veel bedrijven, vanwege hun efficiëntie en snelheid bij het afdrukken van bonnen, labels en tickets. Er zijn veel merken van thermische printers beschikbaar op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen. In dit artikel bespreken we enkele van de populaire merken die thermische printers produceren en wat ze te bieden hebben.
1. Zebra Technologies: Zebra Technologies is een Amerikaans toonaangevend merk in de wereld van thermische printers. Ze bieden een breed scala aan thermische printers, van desktopprinters tot robuuste industriële printers. Hun printers zijn betrouwbaar en hebben een hoge afdrukkwaliteit. Ze hebben ook geavanceerde functies, zoals barcodeprinten en RFID-printen. Zebra-thermische printers worden vaak gebruikt in de detailhandel, de gezondheidszorg en de logistieke industrie.
2. Epson of Seiko Epson is een bekend Japans merk in de printerindustrie en biedt ook thermische printers aan. Hun thermische printers zijn voornamelijk gericht op de detailhandel en het bankwezen. Ze hebben een snelle afdruksnelheid en hoge afdrukkwaliteit. Epson-thermische printers hebben ook de mogelijkheid om meerdere papierformaten te gebruiken en bieden geavanceerde functies zoals barcodeprinten en NFC-printen.
3. Brother is een ander Japans populair merk dat thermische printers aanbiedt. Hun printers zijn betaalbaar en hebben een goede afdrukkwaliteit. Ze bieden ook geavanceerde functies zoals draadloos afdrukken en ondersteuning voor meerdere papierformaten. Brother-thermische printers worden vaak gebruikt in de detailhandel en de gezondheidszorg.
4. Citizen is eveneens een Japans merk dat zich richt op het aanbieden van betaalbare thermische printers van hoge kwaliteit. Hun printers zijn betrouwbaar en hebben een goede afdrukkwaliteit. Citizen-thermische printers hebben ook geavanceerde functies zoals barcodeprinten en draadloos afdrukken. Ze worden vaak gebruikt in de detailhandel en de horeca.
5. Bixolon is een opkomend Zuid-Koreaans merk in de wereld van thermische printers. Ze bieden een breed scala aan printers, van desktopprinters tot robuuste industriële printers. Hun printers hebben een hoge afdrukkwaliteit en bieden geavanceerde functies zoals barcodeprinten en NFC-printen. Bixolon-thermische printers worden vaak gebruikt in de detailhandel, de gezondheidszorg en de logistieke industrie.
6. Star Micronics is een andere bekende Japanse producent van thermische printers die een leidende positie verworven heeft in de markt voor POS-printers (Point of Sale printers). Star Micronics biedt een breed scala aan printers voor verschillende toepassingen, van compacte desktopprinters tot grotere kassasystemen. Star printers zijn gekend omwille van de betrouwbaarheid van hun producten en hun hoge kwaliteitsnormen.

7. NIOSTAR is een nieuwe speler op de Belgische markt die een aparte aanpak heeft en inzet op service en kwaliteit. Elk toestel van het merk NIOSTAR wordt geproduceerd volgens hun aanwijzingen en met de componenten door hen vastgelegd. Dat resulteert in apparatuur zoals thermische ticketprinters en labelprinters met een standaard 3-jaar garantie (mits registratie).  NIOSTAR printers hebben ook allen een aantrekkelijk design. In combinatie aangekocht met een POS-systeem wordt zelfs een onsite SWAP garantie aangeboden bij de eindklant wat hen uniek maakt.

Onze merken

Als u op zoek bent naar een efficiënte en gemakkelijk te gebruiken oplossing voor het accepteren van betalingen en het beheren van de inventaris, is een all-in-one kassa een uitstekende optie. Door te kiezen voor een betrouwbaar merk en op de juiste kenmerken te letten, kunt u een apparaat vinden dat past bij uw bedrijfsbehoeften en budget. Kies voor een kassasysteem horeca of kassasysteem winkel bij WPOS.be en maak uw kassa-ervaring eenvoudiger en efficiënter dan ooit tevoren.

Optimaliseer je winkel met WPOS kassasystemen

Thermische printers zijn essentieel voor snelle en efficiënte transacties, en onze WPOS kassasystemen integreren deze technologie naadloos. Wil je je winkel of horecazaak optimaliseren met een efficiënt kassasysteem? Kies dan voor WPOS! Ons WPOS kassasysteem is ideaal voor zowel kassasysteem horeca als kassasysteem winkel. Met onze POS software heb je altijd een betrouwbare en snelle oplossing binnen handbereik.

Of je nu een kassasysteem detailhandel, touchscreen kassa of kassasysteem retail nodig hebt, WPOS biedt de perfecte oplossing. Bovendien kun je bij ons ook een kassasysteem huren, zodat je flexibel blijft en geen grote investeringen hoeft te doen. Wist je dat we ook beschikbaar zijn als kassasysteem Ninove?

Waar wacht je nog op?

Ben je klaar om je bedrijfsvoering naar een hoger niveau te tillen met een WPOS kassasysteem? Of je nu in de detailhandel, horeca of retail zit, wij hebben de oplossing voor jou. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe onze POS software en kassasystemen je bedrijf kunnen optimaliseren. Kies voor efficiëntie en betrouwbaarheid, kies voor WPOS!