Frequently Asked Questions

Met de FAQ’s van WPOS krijg je direct antwoord op de meest gestelde vragen.

Hoe vraag ik een offerte aan?

Simpel: vul ons formulier in om een offerte aan te vragen en klik op verzenden.

Wie moet een blackbox installeren?

De blackbox of zwarte doos is verplicht voor elke zaak die meer dan 25000 euro per jaar omzet haalt uit maaltijden (exclusief dranken en BTW) ter plaatse. Verder speelt de hoofdactiviteit van de onderneming geen enkele rol. De installatie van een FDM geldt voor iedereen of je een traiteur, een bakker of een meubelzaak bent.

Enkel tijdelijke ambulante verkoop, zoals foorkramen, markten, sportwedstrijden… en bedrijfsrestaurants hoeven geen blackbox te installeren.

Wat is een GKS?

GKS staat voor geregistreerd kassa systeem. Dat is een kassa die alle handelingen (verkopen, retouren, annulaties, …) registreert volgens de wetgeving. Vandaag is een geregistreerde kassa een systeem dat met samenwerkt met  zwarte doos of FDM. Elke leverancier van kassasystemen krijgt van de fiscus een certificaat, dat bewijst dat de door hem verkochte systemen conform zijn met de wetgeving. Dit certificaat staat, samen met een uniek serienummer, op elk kassasysteem en ook op elk ticket vermeld. Hier kan je dus best op letten wanneer je een kassasysteem  aankoopt. Enkel voor goedgekeurde systemen ga je een aktivatiekaart krijgen van de fiscus als je een GKS nodig hebt. 

Een GKS bestaat uit 3 onderdelen:

– Een gecerficeerde kassa

– Een FDM controlemodule (blackbox)

– Een VAT Signing Card of smartcard

Wat is een "restaurantdienst"?

Er is altijd sprake van een restaurantdienst als:

  • de spijzen en/of de dranken worden verbruikt ter plaatse in een ruimte van de belastingplichtige.
  • de spijzen en/of de dranken door de klanten al zittend door de klanten kunnen genuttigd worden
  • er tafelgerei (bestek, borden, glazen) beschikbaar is voor een gebruik ter plaatse door de klanten. Het tafelgerei kan zowel wegwerp als duurzaam zijn
  • de spijzen en/of de dranken op een dienblad overhandigd worden
  • er bediening aan tafel is en de klant zelf niet moet afruimen
Is de kassasoftware gebruiksvriendelijk?

Absoluut. Onze kassasoftware is vanuit het standpunt ontwikkeld dat iedereen er moet kunnen mee werken. Bij de installatie worden de mogelijkheden met jou en/of je personeel overlopen. In enkele minuten kan je vervolgens jobstudenten en flexi-medewerkers zelf leren werken het kassaysteem.

Zijn updates van de software inbegrepen?

Ja, alle updates en upgrades van de kassasoftware zijn inbegrepen in de prijs. Ook telefonische en online assistentie zijn inbegrepen.

Heb ik een internetverbinding en WiFi nodig?

WiFi is in principe niet nodig, een vaste internetverbinding is voldoende en zelfs aan te raden. 

Op welk OS draait de kassasoftware ?

De kassaftware draait op Windows, Android en iOS toestellen. Zelf prefereren wij Windows te gebruiken omdat dit ons toelaat om je assistentie op afstand via Temviewer te verlenen. Je kan om de orders op te nemen aan de tafels echter ook gebruik maken van een smartphone of tablet die op Android of iOS draait.

Hoe kan ik een demonstratie aanvragen ?

Vul ons contact- of offerteformulier online in en we contacteren je om een afspraak te maken bij jou ter plaatse waarbij we je alle mogelijkheden laten zien.

Mijn vraag staat niet in de FAQ

Met de FAQ van WPOS krijg je direct antwoord op de meest gestelde vragen. Indien jouw vraag niet in onze FAQ staat, kunt u via onderstaand formulier contact met ons opnemen. 

Wat is een "zwarte doos"?

Een zwarte doos is een populaire benaming voor de “fiscal data module” (FDM), ook blackbox genoemd. Deze wordt gekoppeld aan een kassasysteem en zorgt ervoor dat alle verkopen en manipulaties op een onuitwisbare manier geregistreerd worden. Dit laat de fiscus toe om snel gerichte en transparante controles uit te voeren. De FDM dient gecertifieerd te zijn door de overheid.

Meer informatie over de installatie van een blackbox vind je in onze FAQ.

Wat is een VSC?

Een VSC of een Vat Signing Card is smartcard die door de belastingplichtige dient aangevraagd te worden en gratis zal uitgereikt worden door de FOD Financiën. Deze smartcard dient in de Fiscal Data Module ingebracht te worden. Meestal zorgt je boekhouder voor deze aanvraag.

Wat zijn de sancties als je geen FDM installeert?

Vanaf 2016 zijn er volgende boetes:  max. 1.500 euro, 3.000 euro of 5.000 euro in geval van een 1e, 2e of een volgende overtreding. Na een overtreding krijgt u drie maanden tijd om een FDM te activeren in je zaak. Respecteer je de vooropgestelde activeringsdatum niet, dan komt dit overeen met een nieuwe overtreding.

Moet ik nog BTW-bonnetjes afleveren?

Als je een geregistreerd kassasysteem gebruikt, wordt elke handeling in je kassa bijgehouden en hoef je dus ook geen btw-bonnetjes meer af te leveren of een dagontvangstenboek bij te houden. Bij elke betaling krijgt een klant automatisch een GKS-ticket dat het vroegere btw-bonnetje vervangt. Uiteraard heeft dit dezelfde waarde.

Moeten online orders ook geregistreerd worden?

Als de ondernemer onder toepassing van de geregistreerd kassasysteem valt, moet er voor elke bestelling een btw-bon zijn om correct geregistreerd te worden in de zwarte doos. Dus ook voor de online bestellingen.

Wat is er niet in de huurprijs begrepen?

Eenmalige installatie- en opleidingskosten zijn niet inbegrepen in de maandelijkse huurprijs, net als interventies ter plaatse aangevraagd door de klant. 

Voor bonprinters is ook het thermisch papier niet inbegrepen, evnmin als labels voor labelprinters.

Ook installatie ven een blackbox gebeurt in regie.

Wat heb ik nodig van hardware om te starten?

In principe kan je gewoon met een tablet starten aangevuld met bijvoorbeeld een printer en een geldlade. Voor wie de kassa intensiever gebruikt is het meer aangewezen om met een all-in-one kassasysteem te gaan werken. Wij hebben een uitgebreide keuze van merken modellen van allerhande hardware.

Wat als ik geen internet aansluiting heb?

Als je geen internet in je zaak hebt, kan je een 4G router installeren. Daar steek je dan een SIM-kaartje in van een mobiele operator en de kassa verbinden we met de router via WiFi of bekabeld.

Hebben jullie een showroom?

Neen, maar wij komen graag bij jou langs met een tablet waarop je het ganse kassasysteem in werking kan zien. Ook met eventueel gekoppelde webshop.